Hoe installeer je gemakkelijk Windows 10 vanaf een USB

Windows 10 op een laptop geinstalleerd door middel van een USB-stick.

Hoe installeer je gemakkelijk Windows 10 vanaf een USB

USB Stick – Wat is er nodig om Windows 10 te installeren

De SanDisk Ultra Flair USB 3.0 Flash Drive. Een geschikte USB-stick om Windows 10 te installeren op uw apparaat.

Mocht uw pc of laptop geen dvd-drive bevatten, dan is het installeren van Windows 10 vanaf een USB-stick een mogelijke oplossing. Bij een product als een Netbook, Ultrabook of EEE pc van Asus wordt tegenwoordig niet meer standaard een dvd-drive aangeboden. Dit betekent dus dat je automatisch als gebruiker moet kijken naar andere opties als bijvoorbeeld het installeren via een USB-stick of via een software programma op het internet.

Natuurlijk is het uw eigen keuze welke optie voor u het beste werkt of het meest praktisch is. In dit verhaal duiken wij in het installeren van Windows 10 vanaf een USB op een pc of laptop. Een stap die ondernomen kan worden is het uitvoeren van een fabrieksherstel. Dit heeft als gevolg dat er een schone installatie kan plaatsvinden. Wel is het hierbij van groot belang om er voor te zorgen dat al uw belangrijke documenten, afbeeldingen en mail een laatste back-up hebben gehad. Wil je naast het installeren van Windows 10 ook iets leren over het bewerken van jouw foto’s, lees dan ook een ander artikel hierover!

USB Stick – Beginstappen voor het installeren

Een laptop met al Windows 10 geïnstalleerd met een USB stick van Samsung.

Belangrijk is om door te nemen welke vereisten er zijn om Windows 10 daadwerkelijk te kunnen installeren. De USB-stick moet ook beschikken over minimaal 8 GB ruimte die vrij is en heeft afhankelijk van de aansluitingen op de pc, een USB-A of USB-C aansluiting. Momenteel is de prijs van zo’n dergelijke stick vrij toegankelijk en begint een bruikbare 32 GB stick al rond de 10 euro. Een ander belangrijk punt is dat uw pc of laptop het booten (opstarten) van een USB ondersteunt. Voor de zekerheid kunt u dit nazoeken in de handleiding. Eveneens een belangrijk punt is dat u de Windows 10 bestanden download vanaf de Microsoft website.

Eerst gaat u hiervoor naar de Windows Media Creation website. Als u dan halverwege de pagina bent, dan klikt u op de blauwe knop die ‘Hulpprogramma nu downloaden’ heet. Als u de 8 GB ruimte op de stick heeft vrijgemaakt, dan kunt u het gedownloade bestand uitvoeren. Vervolgens geeft u toestemming om de Media Creation Tool te starten. De Media Creation Tool is een officiële Microsoft tool die u kunt gebruiken voor het makkelijk installeren van Windows 10. Voordelen van deze tool is dat het een enkele optie voor elk type upgrade, en de tool begeleidt u door alle stappen heen. Nadeel hiervan is dat het weinig configuratie opties biedt voor uitgebreider gebruik.

Ook als er bijvoorbeeld een fout voordoet, dan geeft de tool maar weinig informatie over wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het activeren van deze tool geeft als gevolg dat het programma een aantal dingen gaat voorbereiden. Daarna geeft u akkoord om de licentievoorwaarden en de kennisgevingen te accepteren zodat Windows 10 op de USB aangemaakt kan worden.

USB Stick – Afronden van de Windows 10 installatie

Het installeren van Windows 10 met een USB stick is erg gemakkelijk. Met bijvoorbeeld de USB luxe van SanDisk.

Als het Windows 10 setup scherm zich voordoet, dan klikt u op de tweede optie om een USB installatiemedium te maken. Daarna vinkt u de aanbevolen opties aan voor deze pc, die de taal, versie van Windows en Architectuur selecteert. Vervolgens kiest u het medium USB, waar ook een extra verduidelijking staat dat er tenminste 8 GB vrije ruimte op de stick moet staan. Dan klikt u op D-station die verwisselbaar is. Nu wordt Windows 10 op de achtergrond gedownload en op uw USB wordt deze ook aansluitend gemaakt. Wanneer de USB-stick klaar is kunt u ervan opstarten en een Windows installatie uitvoeren op een pc of laptop. U kunt dan uw USB-A of USB-C stick verwijderen uit het verwisselbare station en uw Windows 10 licentie gebruiken. Als al deze zaken in goede orde volbracht zijn, dan kunt u zorgeloos gebruiken maken van Windows 10.

Geef een antwoord